Nagyboldogasszony-templom (Tamási)

Miserend:

A régi megszokott rend szerint vannak a szentmisék:

hétköznap a hirdetés alapján,

vasárnap- és ünnepnap pedig 10 órakor!

A vasárnapokat szombat esti elő-misével ünnepeljük,

amit minden szombat este 6 órakor tartunk!

Mindenkit szeretettel várunk!

 

A Facebookon a "Tamási Katolikus Közösség" név alatt,

valamint a YouTubeon a "Tamási Plébánia" videó csatornáján

követheti a vasárnap- és ünnepnapi szentmisék evangéliumi szövegeit

és a hozzájuk kapcsolódó gondolatokat!

Mindenkinek szeretettel ajánljuk figyelmébe!

______________________________

 

A Nagyboldogasszonyról elnevezett római katolikus templom 1735 és 1745 között épült, Ny-i homlokzati toronnyal.

A három boltszakaszos főhajóval rendelkező neobarokk templomnak díszes oldalablakai vannak. Figyelemre méltó a letisztult, egyszerű, de annál méltóságteljesebb barokk belső berendezés.

A templom tornyában 3 harang lakik. A közel 10 mázsás nagyharangot és a középső harangot az Ecclesia Harangművek Rt. öntötte F. W. Rincker által Budapesten 1927-ben. A lélekharangot Ruepprecht János öntötte Pécsett 1886-ban.

Műemlék jellegű épület. A templomkertben lévő Mária-szobor a város legelső köztéri szobra, mely Fligl András fehérvári szobrász és aranyozó mester alkotása, és amit1806-ban állítottak fel a főtéren, s 1957-ben helyeztek át jelenlegi helyére.

2008-ban a tamási származású Koppán Zsolt és restaurátor művésztársai felújították a 200 éves szobrot. A templom főhomlokzata előtt a kertben kőkereszt áll, rajta korpusszal, előtte Mária alakjával. Az alkotás 1889-ből való.

Így a katolikus templom Tamási város legszembetűnőbb épülete, mely a városba érkezők számára minden értelemben eligazodási pont. Miért? Mert nem csak igazodási pont az utazónak, hanem az emberi élet végső célját illetően is igazodási pont akar lenni! Azt üzeni, hogy nem csak ez a világ van, nem csak ez az élet van, hanem van egy másik világ és egy másik élet, mely legalább annyira valóságos, mint a jelen világ és élet...

A katolikus közösség anyakönyvei 1719-től valók... 

Plébánia:
7090 Tamási
Szabadság u. 25.
Telefon: (74) 471-637